Sve što treba znati za miješanje tekućina je stvar jednostavne matematike i poznavanja omjera.
U svemu ostalome, to je ko da slažete sok. Samo pomiješate sastojke u potrebnom omjeru, protresete i, po mogućnosti, ostavite da stoji.

Ako ste samo protresli i odmah koristite, okus bi mogao biti nešto slabiji i biti će potrebno svaki puta prije rastakanja protresti da se sastojci jednoliko rasporede u tekućini. U suprotnom, dok se to sve skupa ne homogenizira (otopi u potpunosti), može doći do razlaganja pa se arome i nikotin u glavnom rastalože na vrh. Kada biste si to natočili u isparivač, neugodno bi se iznenadili. Jenom kad je tekućina sazrijela (dovoljno odstajala) razlaganja više neće biti. Može se jedino pokvariti. Ako se pokvari, i probate to pariti, odmah će vam biti jasno da se pokvarila. Osim okusa, mogla bi izazvati i kratkotrajnu vrtoglavicu. Takve tekućine se ODMAH riješite i nadišite se svježeg zraka.

Tekućine se mogu pokvariti, ako su nepravilno skladištene, i prije roka upotrebe. Pravilno skladištenje nije problem: 5-25 celzija i na tamnom mjestu (ili bar ne izravno na suncu). Događalo se da se potpuno svježa tekućina pokvari nakon samo par sati u autu po ljeti. Tako da, izbjegavajte tekuine ostavljati u automobilima po ljeti, pokraj radijatora… i tako dalje. Tekućine uz pravilno skladištenje znaju izdržati kudikamo dulje od roka upotrebe, ali ne preporučamo korištenje tekućine kada je prošao rok.

Ovo stajanje tekućine se popularno naziva steepanje (stipanje, a neki kažu i stepanje). U tom periodu se komponente otope i više nema potrebe za daljnjim miješanjem.
Koliko vremena treba ovisi o samim sastojcima. Većini aroma treba tjedan – dva, dok nekima treba i mjesec-dva. Mi u pravilu preporučamo oko 2 tjedna stanjanja 3 po mogućnosti.
Ima tu još filozofija, ali njih ostavljamo za one koji žele znati više. (Odnosno, budite slobodni pitati nas izravno)

Koliko želite biti precizni je na vama.
Mi sebi miješamo tekućine “odokativnom metodom” jer nam je praktičnije i ne bavimo se proizvodnjom tekućina, a, osim toga, primijetili smo da se male razlike ni ne primijećuju, iako ljudi općenito vole komplicirati.
Npr. razlika između 25/75 PG/VG i 30/70 PG/VG je velikoj većini uopće neprimijetna. Kao i male razlike u koncentraciji arome ili nikotina.
To dijelom može ovisiti o tome na čemu parite. Npr. ako parite neki opaki DL na 130W+ koji proizvodi ogromne količine pare, razliku između 1mg/ml nikotina i 2mg/ml nikotina ćete osjetiti, ali na MTL sistemu i na 15W (koji daje drastično manje količine pare) nećete ili neće biti problematično.
I tako, mi označimo bočice markerom na trećine, petine, četvrtine, polovice i odokativno stavimo potrebnu količinu nekog sastojka.
Netko bi htio biti precizniji pa preporučamo da se posluži menzurama različite preciznosti. Za arome bi to bile šprice od 1ml, npr., a za baze menzure od deci. (naravno, s mjernom skalom).
Za apsolutno najpreciznije miješanje preporučamo osjetljive (digitalne) vage s osjetljivosti 1mg ili osjetljivije.

Za miješanje baze i dobivanje određene količine nikotina na mililitar tekućine relativno je jednostavno. Ako radite s 18mg bazom dodajete određenu količinu baze bez nikotina za smanjiti koncentraciju nikotina, prema potrebi. Recimo, ako želite 9mg/ml, to je na pola, dakle, dodajete jednaku količinu baze bez nikotina (18/2=9). Ako želite 6mg/ml 18 treba podijeliti sa 3 pa dodajete količinu baze s 18mg/ml još dva puta (dakle, ako imate 1dcl baze s18 mg/ml, dodate još 2 dcl baze bez nikotina i onda se 18mg/ml nikotina dijeli na ukupno 3dcl tekućine i to je 6mg/ml)… i tako dalje.

Za arome je potrebno znati, za svaku aromu, koliko je preporučena količina u postotku. Za Inawerine arome, većina se preporuča oko 3%. Recimo da je to zapravo 3-5% i tako na decilitar stavljate 1/3 do 1/2 bočice arome (od 10ml). Ne preporučamo ih miješati preko 5%. Nekim aromama ne smeta ni do 7%, ali u glavnom budu pre intenzivne do toga da smeta koliko su intenzivne. Ako su kisele (npr neki agrumi) onda je i neugodno koliko peckaju.
Inawerine arome koje imaju naljepnicu duginih boja ILI žutu naljepnicu sa bijelim poljem na kojem je naziv arome (a i negdje piše Tino d’Milano malim slovima na žutom) su vrlo koncentrirane i miješaju se na 1-3%. Mi njih u pravilu miješamo na 2% (dakle 1/5 na decilitar) i to je malo teže odokativno pogoditi, pa treba malo opreznije dodavati ili odmah pomiješati veću količinu. Npr, 0,5L pa ulijete cijelu aromu na to i gotovo.

Kako nismo svi matematički nadareni, donosimo tablicu omjera baze od 0mg nikotina i baze od 18 mg nikotina za lakše snalaženje:

Omjeri u tablici su zaokruženi na najbliži cijeli broj, ako želite potpunu preciznost, vjerojatno ste bolji matematičar od nas, te vas u potpunosti podržavamo u namjeri. Nadam se da će ova tablica pomoći u stvaranju vlastitih tekućina, a omjere koji nisu navedeni lakše ćete odrediti uz pomoć gore navedene tabele i malo matematike.

Nakon što ste precizno odmjerili i izmiješali bazu, potrebno je u nju dodati aromat po želji, dobro promućkati i ostaviti da zrije između tjedan dana i tri tjedna. S vremenom tekućina razvije čišći i bogatiji okus, a neke će i potamniti, to je sve u redu i očekivano.
Preporučamo miješati tekućine unaprijed, kako biste dobili maksimum od Inawerinih aroma.

Za kraj, spomenut ćemo da je boja tekućine neko odokativno mjerilo za to koliko će neka tekućina prljati grijače, ali nipošto nije apsolutno pravilo.
Što tamnija tekućina, to više, u pravilu, prlja grijače. Ponekad, do duše, zna iznenaditi i neka potpuno prozirna tekućina. To ovisi o samom sastavu, glavni orjentir je boja.

Sretno i uživajte u stvaranju vlastitih tekućina!

 

 

Written by